Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Μία διαφορετική προσέγγιση για τον πόλεμο στη Γάζα.

Μια διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα, σε σχέση με τις επικρατούσες αντιλήψεις στη Δύση, θέλησε να παρουσιάσει ο Ρασίντ Χαλίντι, καθηγητής Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε άρθρο του στους New York Times.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την επικράτηση της Χαμάς, ο αποκλεισμός της Γάζας είναι ακόμη πιο ασφυκτικός και πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η τραγική αυτή κατάσταση, που τείνει να γίνει καθεστώς, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του υποσιτισμού καθώς και σε μία συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων με την έγκριση των ΗΠΑ.
Ο καθηγητής Χαλίντι επισημαίνει ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων και από τις δυο πλευρές, συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σχεδόν 900 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο έτος, ενώ το στρατόπεδο των Ισραηλινών έχει καταγράψει μόλις δεκατρείς απώλειες, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες. Όσον αφορά τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Χαλίντι επισημαίνει ότι ο αριθμός των ρουκετών κατά του Ισραήλ μειώθηκε δραματικά κατά την εξάμηνη εκεχειρία, η διακοπή της οποίας βαραίνει αποκλειστικά το Ισραήλ.
Κλείνοντας το άρθρο του, ο καθηγητής επαναλαμβάνει την άποψή του ότι ο πόλεμος εις βάρος των κατοίκων της Γάζας δεν έχει να κάνει ούτε με τις ρουκέτες ούτε με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Ισραήλ, όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ. Η αιτία του πολέμου, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαλίντι, συνοψίζεται σε μία δήλωση που έκανε το 2002 ο Μοσέ Γιααλόν, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγκαστούν να κατανοήσουν μέχρι τα βάθη της συνείδησής τους ότι είναι νικημένος λαός».
www.avantgrande.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου