Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Τρία εκατομμύρια Γάλλοι διαδήλωσαν χθες κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Τρία εκατομμύρια Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους 200 πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής απεργίας, όπως ανακοίνωσαν τα γαλλικά συνδικάτα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις διαδηλώσεις πήραν μέρος συνολικά 1,2 εκατομμύρια Γάλλοι.
Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ οι συγκοινωνίες διεξήχθησαν με δυσκολίες. Ο οργανισμός σιδηροδρόμων SNCF ακύρωσε το 40% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας, ενώ ακυρώθηκε σχεδόν το ένα τρίτο των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού και μειώθηκε κατά 10% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Πάντως τα λεωφορεία και το Μετρό στο Παρίσι λειτούργησαν κανονικά, χάρη σε νέο νόμο που καθιερώνει υποχρεωτική ελάχιστη παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των απεργιών.
Επισημαίνεται, ότι το 75% των Γάλλων υποστηρίζει τις απεργίες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Σημαντική συμμετοχή στην απεργία είχαν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, την πετρελαιοβιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, που έχουν πληγεί από την κρίση. Πολλοί Γάλλοι είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Total, προχωρούν σε απολύσεις την στιγμή που ανακοινώνουν κέρδη-ρεκόρ.
Οι διαδηλώσεις υπήρξαν ειρηνικές, με εξαίρεση λίγα επεισόδια που ξέσπασαν σε ορισμένες πόλεις μετά τις πορείες.
Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των επιδομάτων προς τους ανέργους, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε δύο εκατομμύρια, υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, που εξήγγειλε τον Δεκέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα προβλήματα και ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού και ακύρωση των σχεδίων για κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

(BBC, THE TIMES, LE MONDE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου